Het stappenplan voor het schoonmaken van een grillplaat

Wil jij van goed werkende apparaten in jouw professionele keuken zijn voorzien? Dan moet je niet alleen hoogwaardige kwaliteit apparaten aanschaffen, maar ze ook op de juiste manier schoonmaken. Doe je dat niet, kunnen er namelijk beschadigingen ontstaan, waardoor je binnen een korte tijd weer tot een nieuwe aankoop over moet gaan. Het onderhoud van een grillplaat hoeft daarbij niet veel tijd en moeite te kosten. Zodra jij weet welke stappen je moet doorlopen, kun je jouw apparaat voorzien van regelmatig onderhoud en de levensduur verlengen. Onderstaand stappenplan kan jou helpen bij de uitvoering.

De juiste schoonmaakmiddelen voor de grillplaat

Het onderhoud aan de grillplaat begint door te bekijken welke schoonmaakmiddelen je hiervoor nodig hebt. Verschillende schoonmaakmiddelen kunnen schade aanbrengen aan het oppervlak. In plaats daarvan pak je een beetje wasmiddel en warm water. Ook een afwasborstel of schuurspons zijn belangrijke hulpmiddelen om klaar te leggen. Voordat je met deze schoonmaakmiddelen werkt, dien je de plaat zo goed mogelijk af te laten koelen. Zo voorkom je dat je jezelf verbrandt aan de plaat. Als de plaat voldoende afgekoeld is, kun je hem verplaatsen naar de wasbak, zodat de schoonmaak kan beginnen en jij de rest van jouw fornuis niet vies maakt.

Het schoonmaken van de plaat

Je plaatst de grillplaat in de afwasbak met warm water en afwasmiddel. Zorg dat je het warme water ook nog over het oppervlak laat stromen, zodat je niet te veel kracht hoeft te zetten tijdens het boenen. Je gaat dan met een afwasborstel of spons over het oppervlak, zodat je het overgrote vuil al weghaalt. Je zult merken dat je het sopje regelmatig dient te vervangen, zodat al het vet weg blijft en je het niet verder in de plaat wrijft. Zodra je merkt dat er geen vuil meer vanaf komt, kun je de plaat nog een keer naspoelen om het afwasmiddel er volledig af te halen.

De plaat goed droogmaken

Zodra je klaar bent met de schoonmaak van de grillplaat hoef je deze alleen nog maar af te drogen. Hiervoor kun je een theedoek gebruiken, zodat het water niet op de plaat blijft zitten. Indien je niet goed droogmaakt, kan het zijn dat het vocht na verloop van tijd de plaat beschadigt. Je kunt naast een theedoek ook gebruik maken van keukenpapier. Eventueel kun je de plaat nog insmeren met olie, zodat deze weer helemaal glimt en de beschermlaag soepel blijft. Dit is echter geen vereiste voor het onderhoud, dus je kunt het ook achterwege laten en de plaat direct terug op zijn plek zetten.

Geef een reactie