Mag jij al een heftruck besturen?

Een heftruck besturen kan erg handig zijn, maar mag je er wel in rijden? Er zijn enkele voorwaarden waar jij aan moet voldoen om legaal in een heftruck te mogen rijden. Daarnaast is het ook belangrijk dat je de juiste heftruck aanschaft of huurt.

 

De minimale leeftijd 

Het is natuurlijk goed om te weten hoe oud je moet zijn om een bestuurder van een heftruck te kunnen worden.  Net als bij een auto en scooter geldt er een minimum leeftijd. De minimum leeftijd voor het besturen van een heftruck is 18.  Onder bepaalde voorwaarden is het ook mogelijk om als 16 jarige in een heftruck te rijden. Dit geldt alleen wanneer de desbetreffende persoon hier een cursus voor heeft gehad. 

 

Heftruckcertificaat 

Het verbaast je misschien wel, maar het behalen van een heftruckcertificaat is niet per se verplicht. Het enige wat heel belangrijk is, is dat jij als werknemer moet kunnen aantonen dat jij de vaardigheden hebt om een heftruck te kunnen besturen. 

 

Geldige certificaat 

Het feit dat jij niet in het bezit hoeft te zijn van een certificaat om een heftruck te besturen, betekent niet dat je hem niet kan halen. Zodra jij een certificaat hebt behaald, is hij 5 jaar geldig. Nu vraag jij je wellicht af hoe je dit kan verlengen? Dat is redelijk simpel, het enige wat je hoeft te doen is een herexamen.

 

Soorten heftrucks

Als jij eindelijk een heftruck kan besturen, moet je er wel rekening mee houden dat er veel verschillende soorten heftrucks zijn. Zo heb je een elektrische heftruck, maar ook een heftruck met een verbrandingsmotor. De ene is niet beter dan de ander, maar beide soorten hebben zo hun voor- en nadelen. Je moet dus de voordelen en nadelen tegen elkaar afwegen om te kijken wat het beste is voor jou.

 

Een heftruck huren of kopen?

Het kan voorkomen dat je voor een specifieke klus een heftruck nodig hebt. In dat geval wil je uiteraard geen heftruck kopen. Een optie waar je dan voor zou kunnen kiezen, is een heftruck huren. De heftruck wordt dan naar de locatie gebracht waar je hem nodig hebt en weer opgehaald als je klaar bent. Je kunt een heftruck huren voor een dag, maar ook voor een langere periode. Als je bijvoorbeeld midden in een bedrijfsverhuizing zit en erg veel spullen hebt die verhuisd moeten worden, dan is het handig om de heftruck een langere periode te huren.

Mocht je regelmatig gebruik willen kunnen maken van een heftruck, dan is een heftruck kopen de slimste zet. Een tweedehands heftruck hoeft niet duur te zijn en hij behoudt waarde. Wanneer je hem niet meer nodig hebt, kun je makkelijk verkopen aan iemand anders.

 

Geef een antwoord