Zo regel je de verlichting in jouw woning

Hoewel Nederland weer uit de lock down komt zijn sommige mensen al helemaal gewend aan het nieuwe normaal. Ook bedrijven kunnen hun weg hier steeds beter in vinden. De thuiskantoren zijn inmiddels volledig ingericht en we maken maar wat graag gebruik van Zoom om met onze collega’s te vergaderen. En hoewel we nu steeds vaker weer naar kantoor mogen zullen veel werknemers de kantoordagen blijven afwisselen met thuiswerken. Het is dus heel belangrijk dat we in onze woning de juiste verlichting hebben hangen en staan. Niet alleen bepalend voor de sfeer van de ruimte, maar ook voor jouw productiviteit. Met tegenwoordig zoveel verschillende soorten verlichting, lampen, dimsystemen en lichtbronnen moet je vaak wel goed zoeken voordat je de juiste verlichting hebt gekozen. Daarom lees je in deze blog meer informatie over verlichting dat jouw keuze eenvoudiger maakt.

 

Verschillende lichtsoorten

Voordat je op zoek gaat naar nieuwe verlichting is het belangrijk dat je bedenkt naar welke lichtsoort je nu eigenlijk op zoek bent. Er zijn vijf lichtsoorten te onderscheiden: basisverlichting, sfeerverlichting, functionele verlichting, gerichte verlichting en decoratieve verlichting. Basisverlichting is puur om je weg in huis te vinden, de verlichting die je als eerst aanzet wanneer je een ruimte binnenloopt. Sfeerverlichting is eigenlijk een aanvulling op de basisverlichting, vaak een wandlamp, vloerlamp of tafellamp. Bij functionele verlichting kun je denken aan een leeslamp of bureaulamp, gerichte verlichting verlicht een specifieke plek of licht een bepaald object uit. Wil jij jouw nieuwe schilderij showen, dan verlicht je deze middels gerichte verlichting. Decoratieve verlichting is -zoals je al vermoed- puur ter decoratie. Denk aan kerstlampjes, lichtslingers en lichtsnoeren.

 

Alles over LED

Tegenwoordig zie je steeds meer LED verlichting op de markt. Dit is een populair alternatief voor de traditionele gloeilamp die we liever zien verdwijnen, naast de halogeen verlichting. Het grootste verschil met de gloeilamp is dat led een elektronische lichtbron is die de gebruikte energie bijna volledig omzet in licht, terwijl een gloeilamp gebruik maakt van verbranding. Hierdoor is led tot wel 80% zuiniger dan een gloeilamp. Vaak betaal je voor led verlichting iets meer, maar omdat dit veel langer meegaat is het uiteindelijk goedkoop in gebruik. Houd er wel rekening mee dat niet alle LED-lampen dimbaar zijn. Vaak heb je hiervoor een aparte driver, transformator of dimmer voor nodig. De dimbaarheid is vooral anders doordat led een lager voltage, wattage en andere spanning hebben. Een goede LED TL buis is fijn om op te hangen boven het bureau, voor de woonkamer kun je weer beter kiezen voor spots of mooie lichtbronnen.

Geef een reactie